הדיירים בבניין קיבלו החלטה בדבר הוצאה שתדרוש מכם להוציא כספים מכיסכם? רוצים לדעת באיזה תשלומים והוצאות אתם חייבים להשתתף?
חוק המקרקעין קובע, כי כל בעל דירה בבית משותף יהיה חייב להשתתף בתשלומים והוצאות הדרושות ל"החזקתו התקינה" וניהולו של הרכוש המשותף. החישוב יעשה בהתאם ליחס שטח הרצפה של אותו בעל דירה ליחס שטח הרצפה של כל הדירות בבית המשותף.
מהי "החזקה תקינה" בבית משותף?
בתי המשפט פירשו "החזקה תקינה" כשמירה על מצבו של הרכוש המשותף כפי שהיה בעת גמר הבניה, לרבות שיפורים שבוצעו בו לאחר מכן בהסכמת בעלי הדירות.
כך קבעו בתי המשפט והמפקחים על רישום מקרקעין ש"החזקה תקינה" – היא התקנת אבנים משתלבות בחנייה, סיוד, תיקון גדר, איטום גג עליון, התקנת מעלית, התקנת שער כניסה לחניה, עבודות חשמל בבניין וכיו"ב.
מתי בעצם בעל דירה יהיה פטור מלקחת חלק בתשלומים והוצאות בבית משותף כאשר יתר בעלי הדירות הסכימו עליהם? (כלומר, מתי אין מדובר ב"החזקה תקינה"?)
ראשית, יש לציין כי ביחס לעבודות שאינן נכללות בגדר "החזקה תקינה" לא ניתן לחייב בעל דירה לשאת בתשלומים והוצאות אלו בבית המשותף ללא קבלת הסכמתו. החוק קובע כי בעל הדירה לא יהיה חייב לקחת חלק בתשלום עבור ההוצאה כאשר מדובר ב"הוצאה חריגה".
כמו כן, נקבע שלא די בלהעלות טענה שניתן היה לבצע את פעולת האחזקה במחיר נמוך יותר על מנת שיהיה מדובר ב"הוצאה חריגה". כך למשל, אם בוצעה התקנת מעלית על ידי נציגות הבית המשותף – ההוצאה לא בהכרח תחשב כ"הוצאה חריגה" מכיוון וניתן היה להתקין מעלית זולה יותר.
כך נאמר: "חובת הנאמנות שחבה בה הנציגות כלפי בעלי הדירות אינה מחייבת אותה לחתור לשיאים של חסכנות בניהול ענייני הבית המשותף. די ברמת התנהגות המקובלת על צרכן ממוצע וסביר. שאם לא תאמר כן יירתעו בעלי דירות מלשמש כחברי נציגות" (וייסמן בספרו דיני קנין – בעלות ושיתוף, עמ' 499).
התעורר סכסוך עם דיירים בבניין בעניין הוצאה עבור הבית המשותף, מה עכשיו?
אם התעורר סכסוך, הן ועדי בתים והן בעלי דירות רשאים להגיש תביעות, שבהן יכריע המפקח הממונה על הלשכה שבאזור שיפוטו נמצא הבית המשותף.
בכל סכסוך או סוגיה שמתעוררת מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה בתחום.
משרדינו מתמחה בתחום המקרקעין, ונשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה או סוגיה.
*אין באמור לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי.
משרד עורכי הדין טולדנו ושות' מלווה ומיצג את לקוחותיו במגוון תחומי המשפט האזרחי-מסחרי.
אנו לרשותכם בכל שאלה או סוגיה.