במהלך העסקים הרגיל, בעלי עסקים רבים נוטים לבצע פעולה שונות, שעל אף שהם עצמם סבורים שמדובר בפעולה לגיטימית, עלולה אותה הפעולה להתפרש כעוולה מסחרית – פגיעה בעסק מתחרה.
חוק עוולות מסחריות תשנ"ט-1999 עוסק בהתנהלות לא מקובלת בשוק העסקי. החוק כולל בתוכו 4 עוולות – גניבת עין, תיאור כוזב, התערבות לא הוגנת וגזל סוד מסחרי. במאמר זה נתייחס לשלוש העוולות הראשונות.
לפני הכל, חשוב לציין שעוולת גניבת עין, עוולת תיאור כוזב ועוולת התערבות לא הוגנת חלות על עוסקים בלבד, כלומר – על בעל עסק, על יצרן, על חברה עסקית וכדומה.
העוולה הראשונה – גניבת עין:
מטרתה של עוולה זו היא להגן על המוניטין שרכש התובע במוצר, בכך שהיא מטילה אחריות נזיקית על עוסק שמציע מוצר דומה למוצר של התובע. המוצר צריך להיות דומה עד כדי כך שבשל הדמיון הרב ביניהם, עלול הציבור לחשוב שמדובר במוצר של התובע.
כדי להוכיח שנתקיימה העוולה, על התובע להוכיח שלושה דברים – שהתובע והנתבע הם עוסקים; הוכחה לכך שהתובע רכש מוניטין במוצר; והוכחה שבאמת מתקיים חשש להטעיית ציבור הלקוחות.
העוולה השניה – תיאור כוזב:
בתוך עוולה זו קיימות שתי עוולות שונות. העוולה הראשונה מתייחסת לבעל עסק שמפרסם מידע שגוי לגבי בעל עסק אחר. העוולה השניה מתייחסת למצב בו בעל עסק מפרסם מידע כוזב אודות העסק שלו עצמו.
כדי להוכיח קיומה של עוולה זו, על התובע להוכיח מספר דברים. ראשית, שהוא והנתבע עוסקים. שנית, שהנתבע פרסם מידע שאינו נכון. הדבר השלישי הוא שנושא הפרסום נוגע לעסק או למקצוע או לשירות שמציע התובע או הנתבע.
כמו כן, דבר נוסף שעל התובע להוכיח הוא קיומו של יסוד נפשי – שהנתבע ידע או שהיה עליו לדעת שהמידע שהוא פרסם אינו נכון.
העוולה השלישית – התערבות לא הוגנת:
מטרתה של עוולה זו הינה למנוע מבעל עסק להפריע לפעילותו של בעל עסק אחר בדרך לא הוגנת. למשל, להפריע לגישת הלקוחות לעסק או למוצר או לשירותים של עוסק אחר וכדומה.
על מנת להוכיח שעוולה זו התקיימה, על התובע להוכיח מספר דברים. ראשית, וכמו בכל אחת משלושת העוולה שדיברנו עליהם – שהתובע והנתבע הם עוסקים. כמו כן על התובע להוכיח שהנתבע הכביד או מנע גישה מלקוחות או עובדים אל העסק או השירות של התובע. דבר אחרון שעליו להוכיח הוא שההכבדה או מניעת הגישה נעשתה באופן לא הוגן.
לבית המשפט סמכות לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק בגין עוולה מסחרית עד לסך של 100,000 ₪
מה קורה כשמישהו מבצע כלפי עוולה מסחרית?
חוק עוולות מסחריות מעניק לבית המשפט סמכות לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק בגין עוולה מסחרית עד לסך של 100,000 ₪. אולם, חשוב להדגיש כי לעניין זה יראו מספר עוולות שבוצעו במסכת אירועים אחת כעוולה בודדת.
בנוסף לכך יהא זכאי הנפגע לפיצויים על פי פקודת הנזיקין, ככל שנגרמו.
על כן, אנו ממליצים לכל לקוחותינו העסקיים להתייעץ עמנו לגבי כל פעולה שברצונם לבצע ומוטלת בספק בעיניהם עוד בטרם ביצועה, שמא יחצו קו אדום שיחשוף אותם לתביעה.
כמו כן, אנחנו מזמינים את אלו שנפגעו מעוולה מסחרית ליצור קשר עם משרדנו ונשמח לענות על כל שאלה.
משרד עורכי הדין טולדנו ושות' מלווה ומיצג את לקוחותיו במגוון תחומי המשפט האזרחי-מסחרי.
אנו לרשותכם בכל שאלה או סוגיה.