לא אחת, אדם אשר נפגע בתאונה נגרמת נכות פיזית או נפשית סובל בעקבותיה מאובדן כושר השתכרות. המקרה הנפוץ של אובדן כושר השתכרות הוא כאשר הנפגע איבד את יכולתו לעבוד ונאלץ לעזוב את עבודתו. השאלה שנעסוק בה נוגעת במקרה הפחות שכיח – מה קורה במצב בו אדם נפגע בתאונה, נגרמה לו נכות שהביאה לאובדן כושר השתכרות שלו לעתיד, אך הוא עדיין ממשיך לעבוד? האם אותו אדם יהיה זכאי לפיצויים בעבור הפסדי ההשתכרות העתידיים שלו (שהרי הוא חזר לעבודתו)?
תוכן עניינים
Toggleמהו אובדן כושר השתכרות?
החוק קובע, כי אדם שנפגע בגופו או בנפשו ובעקבות הפגיעה איבד את היכולת לעבוד יהיה זכאי לפיצויים שיעמידו אותו במקום בו היה לולא הפגיעה. רכיב זה זה נקרא הפסד השתכרות והוא משמש כרכיב המרכזי בחישוב הפיצויים המגיעים לאדם שנפגע שאיבד את היכולת לעבוד. יש לציין כי הפגיעה בפוטנציאל ההשתכרות היא בבחינת נזק בר פיצוי, ובלבד שקיים סיכוי שאינו אפסי, כי פוטנציאל זה היה מתממש.
באילו מקרים תעלה הסוגיה?
למעשה, הסוגיה תעלה כמעט בכל מקרה שבו אדם עבר תאונה שבגינה נגרמה לו נכות אשר פגעה ביכולתו לעבוד, להלן שלוש דוגמאות:
- תאונת עבודה בעקבות רשלנות מעסיק: רשלנות מעסיק יכולה לבוא בצורות רבות: חוסר פיקוח והדרכה, סביבת עבודה לא בטוחה, אי אספקת ציוד מגן כנדרש וישנם עוד עשרות מקרים שונים אשר הוכרו בפסיקה כרשלנות מעסיק. במקרים מעין אלו, בית המשפט נוהג להטיל על המעסיק ו/או המבטחת של המעסיק, תשלום פיצויים רבים לאותו עובד שנפגע בעבודתו ואיבד את כושר השתכרותו.
- פגיעה בעקבות תאונת דרכים: פגיעה בתאונת דרכים אשר גרמה לנפגע לנכות שבגינה הוא סובל מאובדן כושר עבודה.
- פגיעה בשטח ציבורי: תאונה במקום ציבורי היא כל תאונה שאירעה מחוץ לבית, בין אם בעת בילוי במסעדה, בפארק ואפילו נפילה ברחוב. כך למשל תאונה שנגרמה בעקבות מדרגות לא תקניות, נפילה שנגרמה בשל בור או מרצפה משובשת, ביוב שבור או פתוח ועוד.
מה קובע הדין בעניין אדם שסובל מאובדן כושר השתכרות אך ממשיך לעבוד?
בפסיקה נקבע, כי בנסיבות מסויימות, גם כאשר אדם שנפגע חוזר לעבודתו הקודמת, אין לשלול את האפשרות שבעתיד לא יהיה מסוגל לחזור לכושר עבודתו הקודם וכי עקב כך, תיפגע השתכרותו בעתיד. יש להביא בחשבון את השיקול שהנפגע ישנה את מקום עבודתו או יעזוב אותו, מרצונו או מכורח הנסיבות והשתכרותו העתידית תיפגע בשל כך.
כאשר קמה מחלוקת לעניין אובדן כושר ההשתכרות, בתי המשפט נוטים להסתכל קדימה, ולחשוב על העתיד מתוך הבנה שיתכן ובעתיד, בין אם בעתיד הקרוב או הרחוק, מצבו של הנפגע יביא לכך שלא יוכל לעבוד יותר.
סיבה נוספת שבתי המשפט נוטים להתחשב בנפגע היא, שגישה לפיה יש לשלול פיצויים בגין אובדן כושר השתכרות לאדם שחזר לעבוד תהווה תמריץ שלילי לנפגעים המבקשים לחזור לעבודה.
סיכום
רכיב אובדן כושר ההשתכרות הוא בדרך כלל הרכיב הגדול והעיקרי בתביעת נזקי גוף. ברכיב זה על בית-המשפט להעריך ולקבוע את הפסד הממון שנגרם לנפגע בשל כך שהתאונה, ומגבלותיו בעקבותיה, הפחיתו מכושר השתכרותו.
מפסיקות בתי המשפט ניתן ללמוד כי בנסיבות מסויימות, גם במצבים בהם הנפגע חזר לעבודתו, הוא עדיין יהיה זכאי לפיצויים בגין אובדן כושר השתכרות בעתיד.
* אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי, אלא יש לראות בכתוב הסבר כללי בלבד ואין להסתמך ו/או לפעול בהתאם לאמור לעיל ללא ייעוץ משפטי.