תאונת עבודה היא תאונה שאירעה תוך כדי העבודה ועקב העבודה אצל המעביד או מטעמו. תאונת עבודה של עובד עצמאי היא תאונה שקרתה תוך כדי עיסוקו בעבודתו ועקב עיסוקו בעבודתו.
למעשה, ניתן לחלק את אירוע התאונה לשני סוגים: תאונה מגורמים הנראים לעין ותאונה מגורמים שאינם נראים לעין.
הסוג הנפוץ היא תאונה מגורמים הנראים לעין: נפילה מסולם, החלקה, שריפה וכדומה. זוהי תאונה שכשמה כן היא – תאונה שהעין יכולה להבחין בסדרת האירועים שגרמו לתאונה ולנזקים שנגרמו בעקבותיה.
אירוע כזה ייחשב כ"תאונה" לפי מבחן הפתאומיות – אירוע בלתי צפוי, פתאומי וחד פעמי שניתן לקבוע מתי בדיוק אירע והיכן.
תאונה מגורמים שאינם נראים לעין היא תאונה המתרחשת במקרים שבהם פורצת מחלה עקב אירוע חריג בעבודה: אירוע מוחי, התקף לב, ליקוי נפשי וכדומה.
בתאונה מסוג זה יש להוכיח שהשפעת העבודה על התאונה הייתה גבוהה מהשפעת גורמים אחרים. בפסיקה נקבע לסוג תאונה זה מבחן האירוע החריג בעבודה לפיו בודקים האם לפני קרות התאונה העובד עבר אירוע בלתי שגרתי – מאמץ פיסי מיוחד או מאמץ נפשי יוצא דופן.
לאחר שמוכיחים שאכן התקיים אירוע חריג, מתמנה מומחה רפואי על מנת שיחווה דעתו על הקשר הסיבתי בין האירוע החריג שהתרחש בעבודה לבין האירוע הרפואי.
תוכן עניינים
Toggle> לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות חייגו 04-6990886
מתי תאונה תחשב כתאונת עבודה? עורך דין תאונת עבודה מסביר
סעיף 80 לחוק ביטוח לאומי קובע באילו מקרים חזקה היא שהתאונה תחשב כתאונת עבודה. לפי הסעיף חזקה היא שמדבר בתאונת עבודה כאשר תאונת העבודה אירעה –
- בדרך ממעונו של העובד אל העבודה, מן העבודה אל מעונו או ממקום עבודה אחד לאחר.
- בשעת עבודתו במקום העבודה או בסביבתו הקרובה, בזמן שעשה להצלת הגוף או רכוש.
- בשעת עבודתו, מפגיעה (שלא עקב עבודתו) של אדם אחר בחפץ הנמצא במקום העבודה.
- לשכיר – במקום שהוא וחבריו לעבודה סועדים בהפסקה ובדרכו לשם מהעבודה, או בחזרה למקום העבודה.
גם תקיפה (כולל תקיפה מינית) תיחשב כפגיעה בעבודה אם היא גורמת לנזק גופני או נפשי.
יש לציין כי תאונה שאירעה לעובד בדרכו לא תחשב כתאונת עבודה, אם הפסיק העובד את דרכו המקובלת ש או סטה ממנה סטייה של ממש שלא לשם מילוי תפקידו.
יצוין, כי לכך קיימים חריגים, כמו למשל מקרים בהם העובד סטה מדרכו על מנת להתפלל, על מנת ללוות את ילדיו לגן וכדומה.
מה לגבי מי שנדבק בקורונה במהלך העבודה?
מי שחלה בקורונה כתוצאה מחשיפה לחולה במקום העבודה – יוכר כנפגע תאונת עבודה. חשוב להדגיש כי נטל ההוכחה מוטל על כתפי הטוען לכך שנדבק בקורונה במהלך עבודתו.
מתי זכאים לפיצוי בגין תאונת עבודה?
כדאי לדעת, שמי שנעדר מעבודתו בעקבות תאונת העבודה יהיה זכאי לתשלום עד 91 ימים מיום ההעדרות. לאחר מועד זה ניתן להגיש תביעה לנכות מעבודה. לאחר שהנפגע יגיש את התביעה הוא יזומן לועדה רפואית שתקבע את דרגת הנכות ככל שישנה. כך למעשה יקבע גובה הקצבה המגיעה לנפגע.
את התביעה לדמי פגיעה ניתן להגיש תוך 12 חודשים ממועד הפגיעה. משך הזמן שבו ביטוח לאומי מטפל בתביעה לדמי פגיעה הוא 60 ימים.
נפגעתם או נפצעתם בעבודה? מה לעשות?
ראשית, יש לדווח למעביד על התרחשות התאונה ולגשת לקבלת טיפול רפואי. חשוב מאוד – לא לשכוח לציין שמדובר בתאונת עבודה ואף לבדוק שהדבר אכן מצוין בסיכום הרפואי. כמו כן, מומלץ לבצע רישום של האנשים שהיו נוכחים בעת קרות התאונה והיו עדים לה.
נפגעתם בעבודה? סובלים ממחלת מקצוע? פנו אלינו – עורך דין תאונת עבודה
בין אם מדובר בתאונת עבודה, מחלת מקצוע או כל פגיעה אחרת, צוות המשרד בעל ניסיון עשיר בליווי לקוחותיו בתביעות בגין תאונות עבודה, מחלות מקצוע ומיקרוטראומה. צוות המשרד ילווה אתכם בכל שלבי התביעה ויעניק לכם טיפול אישי ומקצועי החל מהשיחה הראשונה ועד לניהול התביעה בפועל. אם נפגעתם או חליתם הנכם מוזמנים לפנות אלינו לקבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות.
* אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי. יש לראות בכתוב הסבר כללי בלבד. אין להסתמך ו/או לפעול בהתאם לאמור לעיל ללא ייעוץ משפטי.