סמדר טולדנו, עו"ד ביטוח לאומי
"אנו מביאים לידיעתך, כי הוועדה לעררים דחתה את הערר שהגשת… החלטת הוועדה לעררים היא סופית, זכותך לערער בנושא חוק בלבד בפני בית הדין לעבודה…"
קיבלתם מהמוסד לביטוח לאומי מכתב או הודעה בעלת נוסח דומה? דעו שיש מה לעשות. מהי הוועדה הרפואית לעררים וכיצד מערערים על החלטותיה? מהו ערעור בנושא חוק בלבד והאם כדאי לערער? סמדר טולדנו, עו"ד ביטוח לאומי עונה לכם על כל השאלות.
תוכן עניינים
Toggleמהי ועדת הערר של המוסד לביטוח לאומי?
בכדי שביטוח לאומי יקבע למבוטח אחוזי נכות, על המבוטח להגיש תביעה לקביעת אחוזי נכות. הדבר נכון בין אם מדובר בנכות כללית, נכות מעבודה, ילד נכה או כל נכות אחרת.
בהמשך הדרך, יידרש המבוטח להתייצב לבדיקה על ידי הוועדה רפואית במוסד לביטוח לאומי. בבדיקה יהיו נוכחים המבוטח ועו"ד ביטוח לאומי מטעם המבוטח (אם המבוטח שכר שירותיו של כזה). מטעם המוסד לביטוח לאומי יהיו רופא המתמחה בתחום הפגיעה הרלוונטית ומזכירת הועדה.
לצורך העניין, נקרא לוועדה זו "הוועדה הראשונה".
במהלך הוועדה הראשונה, המבוטח או עורך דין ביטוח לאומי מטעם המבוטח, יפרט את מלוא טענותיו. בין היתר, המבוטח יפרט ממה הוא סובל, מהן מגבלותיו וכיצד הנזק משפיע על חייו.
כאן המקום לציין, שליווי של עורך דין המתמחה בביטוח לאומי אינו עניין של מה בכך. עורך דין העוסק בביטוח לאומי יטען את הטענות הנכונות ויכין את הלקוח לפני הוועדה. בנוסף, עוה"ד ידע לאתר פגמים בפרוטוקול הוועדה לפני חתימת המבוטח. כמו כן, עורך דין מנוסה ידע לבצע פעולות חשובות נוספות שרק עורכי דין לביטוח לאומי בעלי נסיון רב, כאלו שמלווים לקוחות בוועדות רפואיות על בסיס יום–יומי, ידעו לבצע.
לרוב, לאחר שלב הטענות, המבוטח יעבור בדיקה רפואית על ידי הרופא והחלטתו בעניין תמסר תוך 30 ימים.
אם קיבל המבוטח החלטה שלטעמו אינה משקפת את מצבו הרפואי, באפשרותו להגיש ערר על החלטה זו. ערר זה יוגש לוועדה הרפואית לעררים של המוסד לביטוח לאומי. הוועדה הרפואית לעררים מורכבת משנים או שלושה רופאים ובעלי מקצוע מתחום הרפואה הרלוונטי לסוג הנכות. מהלך הבדיקה דומה במהותו לוועדה הרפואית הראשונה.
החלטתה של ועדת הערר תימסר למבוטח לאחר מספר ימים עד מספר שבועות. על ההחלטה, באפשרותו לערער על כך לבית הדין האזורי לעבודה בשאלת חוק בלבד, דהיינו – בשאלה משפטית בלבד.
מהו ערעור בשאלה משפטית בלבד?
במסגרת סמכותו לדון ב"שאלה משפטית" בלבד, בוחן בית הדין לעבודה האם הועדה לעררים חרגה מסמכותה. כמו כן, בית הדין יבחן האם ועדת הערר התעלמה מהוראה מחייבת, האם הוועדה נימקה החלטה כראוי, האם קיימת סתירה בין הממצאים הרפואיים שנמצאו וצוינו בפרוטוקול ובין מסקנותיה של הוועדה.
בנוסף, בית הדין יבחן האם נציגי הוועדה עוסקים בתחומים הרלוונטיים לתחום הפגיעה והנכות הנטענת. עוד יבחן בית הדין, האם הוועדה עיינה במסמכים הרפואיים הרלוונטיים שהמבוטח העביר לידיה עובר לקיום ועדת הערר בעניינו.
חשוב מאוד להבין, שבית הדין לעבודה אינו נכנס בנעלי הוועדה הרפואית ולפיכך לא יבחן דברים הקשורים לפן הרפואי.
בסיום ההליך, בית הדין יכול להחזיר את העניין לוועדה הרפואית בהרכבה הקודם או בהרכב אחר. בנוסף, בית הדין יכול להורות לוועדה באילו שאלות לדון מחדש ולאילו מסמכים להתייחס. הלכה למעשה, בית הדין יכול לתת כל הכרעה שימצא לנכון בנושא ועדת הערר.
האם כדאי להסתייע בשירותיו של עורך דין המתמחה בביטוח לאומי?
חשוב לזכור, כי בית הדין יכול גם לדחות את הערר. בכדי למזער את הסיכויים לדחיה, חשוב לקבל ליווי מאת עורך דין ביטוח לאומי מנוסה ומקצועי. עו"ד טוב ידע לנסח את הערר ולטעון את הטענות הרלוונטיות במהלך הדיון. לכן לא כדאי להתפשר, רצוי להסתייע בעו"ד ביטוח לאומי כבר מהשלב הראשון ועוד לפני הגשת התביעה לנכות.
עורך דין לביטוח לאומי יגיש את התביעה עבורכם, יבצע איסוף חומרים נכון ויכין אתכם לוועדה כראוי. על פי החוק, רק עורך דין רשאי לייצג מבוטחי ביטוח לאומי במהלך הוועדות השונות. זה בשונה מכל מיני גופים למיניהם שהליווי שהם מעניקים הוא טכני בלבד. כמו כן, שכר הטרחה של עורכי דין עבור טיפול וייצוג בלקוחות בנושאי ביטוח לאומי מפוקח וקבוע בחוק.
משרד עורכי דין אבירם טולדנו מונה צוות עורכי דין מקצועי ומנוסה. לצוות המשרד הצלחות רבות בליווי וייצוג לקוחותיו מול ביטוח לאומי בוועדות השונות. בכל שאלה, פנו אלינו לקבלת ייעוץ ראשוני ללא עלות.
* אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי. יש לראות בכתוב הסבר כללי בלבד ואין להסתמך ו/או לפעול בהתאם לאמור לעיל ללא ייעוץ משפטי.