לא פעם, חלה החמרה במצבם של נפגעים בתאונות עבודה לאחר תקופה מסויימת מהמועד בו הועדה הרפואית קבעה להם דרגת נכות. מהי הדרך הנכונה לפעול במצב כזה, מהם התנאים לדיון מחודש בדרגת הנכות שנקבעה ומהי תביעת החמרה, על כך במאמר הבא.
מהי תביעת החמרה?
המוסד לביטוח לאומי מאפשר למי שנקבעה לו דרגת נכות מעבודה ולאחר תקופה מסויימת חלה החמרה במצבו הרפואי בשל אותה פגיעה או שהתגלה ליקוי חדש הנובע מהפגיעה שהוכרה להגיש בקשה להחמרה במצב הרפואי. לאחר דיון בענייננו וככל שיוכח שאכן חלה החמרו במצבו של הנפגע, תוגדל דרגת נכותו.
חשוב לציין, כי תנאי סף להגשת תביעה להחמרה במצב הרפואי הוא שכאמור, אכן נקבעה לנפגע דרגת נכות יציבה או זמנית על ידי המוסד לביטוח לאומי. יש לזכור כי אין מדובר בערעור על החלטת הועדה הרפואית אלא בדיון חדש לחלוטין במסגרתו מבוקש להגדיל את דרגת הנכות שנקבעה בעבר.
מתי ניתן להגיש תביעה להחמרת במצב הרפואי למוסד לביטוח לאומי?
הכלל הוא, שאת התביעה להחמרה במצב הרפואי יש להגיש לאחר שחלפו 6 חודשים ממועד קביעת דרגת הנכות.
יחד עם זאת יצוין, כי במקרים מיוחדים בהם ישנה דחיפות מיוחדת רשאי רופא המוסד לביטוח לאומי לאשר דיון עוד לפני תום תקופה זו.
איזה טפסים יש לצרף לתביעה?
על הנפגע לפנות לרופא המוסמך למתן אישור החמרה בקופת החולים בה הוא מטופל על מנת לקבל תעודת החמרה. מומלץ להצטייד בחוות דעת מומחה בה נקבע כי אכן חלה החמרה במצב הרפואי.
לפני הפניה לרופא, על הנפגע להצטייד בהעתק מפרוטוקול הוועדה האחרונה בה נקבעה לו דרגת הנכות.
את אישור ההחמרה, יחד עם כל הבדיקות וחוות הדעת עליהן הסתמך הרופא המוסמך במתן תעודת ההחמרה, יש להגיש באופן ידני, בדואר או בפקס לסניף לפי מקום מגוריו של הנפגע.
האם יכולים להפחית לנפגע את דרגת הנכות?
התשובה לכך היא כן, במקרים בהם הועדה תמצא שיפור במצבו הפיזי או הנפשי של הנפגע, היא עלולה להפחית את דרגת הנכות וכתוצאה מכך, קצבת הנכות עשויה להצטמצם.
האם ניתן לערער על החלטת הועדה?
התשובה היא כן. אם הועדה דחתה את התביעה להכרה בהחמרת המצב, ניתן יהיה לערער על החלטה בפני ועדת ערר. על החלטת ועדת ערר ניתן לערער בשאלה משפטית בלבד לבית הדין לעבודה.
מדוע רצוי להסתייע בשירותיו של עורך דין לצורך הגשת תביעה להחמרה במצב הרפואי?
רצוי להסתייע במשרד עורכי דין המתמחה בתחום נזקי הגוף ובעל ניסיון רב והצלחות מרובות בליווי לקוחות בתביעות להחמרת מצב מול הביטוח הלאומי. משרד כזה, ידע להעריך את סיכויי ההצלחה של התביעה, להמליץ האם כדאי להגיש את התביעה, ללוות את הנפגע בכל וועדה ולייעץ לנפגע בכל שלב ושלב על מנת לשפר את סיכויי התביעה להצליח. בנוסף, עורך דין המתמחה בתחום נזקי הגוף יחסוך מהנפגע את ההתעסקות עם העומס והבירוקרטיה ככל שניתן.
* אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי, אלא יש לראות בכתוב הסבר כללי בלבד ואין להסתמך ו/או לפעול בהתאם לאמור לעיל ללא ייעוץ משפטי.